Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.

Nagykanizsa épített értékeinek gyarapítása és védelme

Az egyesület 1987 óta az összegyűjtött adományokból, támogatásokból több 2020-ig több, mint 250 millió Ft-ot tudott a helyi műemlékek helyreállítására, megóvására fordítani. Emellett több új alkotással is gyarapította a város közterületeit. Itt ezekről az eseményekről adunk számot.

Év Esemény  A megvalósult alkotás képe Az eseményhez tartozó ismertető
1990 Deák tér:  Országzászló és Turul szobor

A Deák tér délnyugati sarkán 1933-ben felavatott,bronz turulmadarával díszített emlékmű  a Nagykanizsai Városvédő Egyesületnek köszönhetően újúlt meg 1990-ben.

A szobrot  Istók János alkotásának gondolták soikan, de Tarnóczky Attila helkytörténész ezt írta róla: "az alkotás 1900-ban született, alkotója pedig Holló. Minden bizonnyal az időszak neves szobrásza, Holló Barnabás (1865-1917). ... Holló fel nem állított turulja a művész halála után kerülhetett Istók birtokába, műtermébe és várta a nagykanizsai elképzelés megszületését." (bővebben)

Egy cikk az avatásról:

Egyedülálló összefogás a múlt újjáálmodására
Visszaszáll a turulmadár

- részlet a Marton Györgyi cikkéből (Kanizsa 1990. május 11.), a teljes cikk
itt olvasható.

Ha az Égiek és a Hivatal is úgy akarják, 1990. Pünkösd vasárnapján a Deák tér nyugati oldalára visszaszáll a turulmadár, Istók János 190 cm széles, 130 cm magas, 235 kilogrammos bronz alkotása. 1933. június 4-én terjesztette ki először a szárnyát, és vigyázta az országzászlót, míg az ötvenes évek torz politikája el nem távolította helyéről. - 1985-ben alakult a városvédő egyesület, tele reményekkel, lelkesedéssel, hogy ápolja a hagyományokat, összefogja a város akaratát s hogy a közös gondolkodás segítségével újraálmodja a múltat - idézi a kezdeteket Lovrencsics Lajos, a Magyar Hitelbank Rt igazgatója, a Városvédő Egyesület elnöke. - Nagyon sokan segítettek jótanácsokkal, fényképekkel, önmaguk munkájának felajánlásával, pénzük adományozásával, örülve, hogy valami végre elkezdődött. Összekapcsolódott a lánc, amelyet széttéptek.
- A turulmadár sorsa is így vetődött fel?
- Igen. Az emlékmű egykor elkerült a helyéről, de az emberi becsület és a szeretet -- a tilalom ellenére - megőrizte, homok és szénhalmaz alá dugta.
Gréger Sándor és munkatársai, a DKG dolgozói oroszlánrészt vállaltak a helyreállításban. Szerencsére, a gyár vezetése is mindent elkövetett, hogy ne csak a turulmadár, az Országzászló-rúd és a címer is elkészülhessen eredeti szépségében. A tervezésben résztvevő FORMA Kisszövetkezet és Jankovics Tibor építész-tervező mérnök is jelesre vizsgázott. A rekonstrukciós terv megvalósítása azonban hosszabb időt vesz igénybe, szinkronban a postai, villanyhálózati és a csatornázási munkálatokkal.
- Ez azt jelenti, hogy a tér csak részben nyeri el eredeti formáját?
- Igen. A legfontosabb azonban - a turulmadár és az országzászló - helyreállításra kerül. Három és fél méteres márványburkolatú posztamensen áll majd, mögötte az országzászlót tartó rúd. A mintegy 120 négyzetméteres emlékműterületet kockakővel burkolják, kiemelve az úttestből és a gyalogátkelőből.
A közúti forgalom oldalán tizenhat darab öntöttvas oszlop védi az emlékművet a forgalomtól. A posztamens díszkivilágítást kap. A téren lévő szobor és a zöldrészek is megújulnak. Az északi és a déli gyalogjárdák és az úttest új burkolatot kapnak. Ezzel lezárul a munkálatok első szakasza.
- Később mi kerül megvalósításra?
- A taxilejárat felújítása, az aszfalt kiváltása kockakővel, a járdák téglaszegélyének beépítése, a kavicsos sétányok téglaburkolattal való fedése, végül a teljes díszkivilágítás megteremtese, melyben a bank és a templom külön megvilágítást kap. - Mindez remekül hangzik, de honnan a pénz? - A teljes rekonstrukció 30- 40 millió forintba kerülne. Erre sem az Egyesületnek, sem a városnak nincs fedezete, s ilyen nagyságrendű támogatást a lakosságtól sem remélhetünk. Éppen ezért az anyagi eszközök előteremtését is szakaszolva oldjuk meg.

Városuknak csodálatos múltja van, de elevenné kell tenni, hogy a jelen gazdagodhasson, hogy jövőnket megalapozhassuk. Az alkotó ember, ha az alkotásra lehetőséget kap, a körülötte élők szeretetét és megbecsülését is élvezheti. Ha tevekenységünkkel a közösség örömét keressük, akkor meggyőződésem, hogy 1990. június 3-án Pünkösd vasárnapján, a megszépült Deák tér felavatásakor igazi örömmel idézhetjük a Szózat szavait.
Hazádnak rendületlenül,
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.